Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi Aralık sayısında Hindistan’daki unutulan Türk hanedanlıklarını kapak konusu yaparak dikkat çekici bilgiler yayınladı.
"OSMANLI PORTEKİZLİLER KARŞI DONANMAYLA DESTEKLEMİŞ"
Makalede, Hindistan, Türk hanedanlıklarıyla Osmanlı Devleti’nin ilk diplomatik ilişkisiİstanbul'un fethi sonrası tebrikleşme ile başlamış. Kanuni devrine Osmanlı Devleti’nin Hindistan’a, hususiyle Portekizlilere karşı mücadelesinde destek olarak Gücerat’a gönderdiği muhtelif büyüklükteki donanmalar, zamanla bölgede bir Osmanlı sempatisi doğmasını sağladığı ve 17. yüzyıla gelindiğinde Hintli âlimlerin kitapları İstanbul’da, pek çok Osmanlı âlimi ve ilim adamının eserleri de Hindistan’da bilinir hale geldiği bilgileri yer aldı.
"HİNTLİ MÜSLÜMANLARIN BİLİNMEYEN DİPLOMATİK MÜCADELELERİ"
Makalede bazı bilgiler ise şöyle: "Hintli Müslümanlar, İngiliz sömürgesi altına girdikten sonra Osmanlı Devleti’ni sömürgeci Batı medeniyetinin karşısında hâlâ direnmekte olan yeryüzündeki son kale olarak görmüş. Osmanlıları İslam’ın onuru, Sultan Halifenin de İslam dünyasının birliğinin sembolü ve dünya Müslümanlarının hamisi olarak gören Hindistan Müslümanlar, gerek 1877–78 Osmanlı – Rus harbi sırasında, gerek Hicaz demiryolunun yapımında, gerekse 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında her türlü maddi manevi, desteği vermiş ve uzun mesafeler kat ederek Osmanlı’nın yanında savaşmış. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından da Osmanlı Devleti ve hilafetinin hukukunu desteklemek için Hindistan Hilafet Hareketi’ni kurulmuş. 14 Kasım 1919’da Seyyid Chotani başkanlığında kurulan ve Avrupa’ya gönderilen heyetlerle Osmanlı Devleti’nin savunuculuğunu yapan Hilafet Hareketi, İngiliz Parlamentosu ve son olarak Lloyd George ile görüşmeler yapmış. Heyet, söz konusu görüşmeler sırasında; halifenin bütün dünya Müslümanlarının hamisi olduğunu, dolayısıyla İslam dünyasındaki nüfuz ve otoritesinin muhafaza edilmesi gerektiğini savunmuş. Lloyd George’dan olumlu cevap alamayan heyet, buna rağmen geri adım atmayarak Avrupa kamuoyunu etkilemek için büyük çaba göstermiş."

"MÜCADELEDE TRAJİK SON"
Saltık’ın makalesinde şu bilgilerde yer aldı: "Hindistan’ın Osmanlı Devleti ve Hilafet için verdikleri mücadele dışarıda diplomatik yollarla olduğu kadar ülke içinde de devam etmiş Avrupa malları boykot edilmiş, yürüyüşler yapılarak protestolar yapılmış. 1920 yılına gelindiğinde on binlerce Hintli, İngiltere’nin Osmanlı politikalarını ve Sevr anlaşmasını protesto için Afganistan ve Türkistan’a doğru dönüşü olmayan bir iltica yürüyüşüne çıkmışlar ancak aylar süren iltica yolculuğunda hastalanarak hayatlarını kaybetmişler."
CİHAN
Yorum Gönder
teşekkürler