TEOG sınavı yaklaşıyor…

“Bu saatten sonra yapacak pek de bir şey kalmadı” düşüncesine inanmıyorum.
Her şeyden önce bu bir sene sonu sınavı değil. Bu bilincin farkında olmalıyız. Sene sonu sınavı olmadığından, bir “yazılılar paketi” olarak düşünürsek, yapabileceklerimize ve değiştirebileceklerimize olan inancımız artacaktır diye düşünüyorum.
Bu iki haftalık süre, iyi düzeydeki öğrenciler için çok iyi başarı elde etme adına yeterli bir süre olabilir. Orta düzey öğrenciler için ise, gerçekten inanıldığında patlama yapabilecek kadar etkili bir zaman dilimi olabilir.
Bu değişimi yapabilmek için değişime inanmak ve bu değişim için akılcı bir program ile çalışmak hatta bir süreliğine bazı isteklerimizden ve keyiflerimizden fedakarlık yapmamız gerekebilir. Sadece ve sadece İKİ HAFTA.. Peki karşılığında ? Karşılığında ; iyi bir lise ve iyi bir akademik gelecek öğrencileri bekliyor olacaktır.
Bu değişimin kolay olduğunu ispatlamak değil, mümkün olduğuna olan inancı kuvvetlendirmek için bu yazıyı yazmak istedim.
Bu noktada, en kritik kelimenin değişim olduğuna inanıyorum. Peki neleri değiştirmemiz gerekiyor ? Burada aileye ve sınava girecek öğrenciye bazı kritik sorumluluklar düşüyor. Bunlardan biraz bahsettikten sonra , alternatif bir çalışma planı tasarladım. Hoşunuza giderse uygulayabilir, sınava gireceklere önerebilirsiniz.
TEOG İçin Neleri Değiştirmeliyiz?
Anne Babalar..
- Çocuklarınıza devamlı ders çalışmalarını gerektiğini söylemek , onları ders çalışmaya motive etmeyeceği gibi uzaklaştırabilir
- Onları hayal ettikleri okula götürerek ve gezdirerek motive edebilirsiniz
- Değişimi hissettirin! Nasıl mı? Bu iki haftalık süreci , ailece keyifli bir TEOG’a yolculuk olarak adlandırabilirsiniz. İki hafta evdeki rutinleri değiştirerek , çocuğunuzun bu değişime motive olmasını sağlayabilirsiniz. İki hafta boyunca , çocuğunuzun ders çalışacağı zamanlarda TV izlemeyin mesela.. Çocuğunuzun ders çalıştığı sürede, onun istediği şeyleri , evdeki hiç kimse kullanmasın . (TV, telefon, bilgisayar vs.) Ders çalışırken , bir tabak meyve götürmeyi deneyin mesela. Buna benzer bir çok örnek verilebilir, yeter ki rutinden çıkın ve evde değişimi yaşayın Ki yaşattırabilesiniz.
Öğrenciler;
- Bu iki hafta başarınızı artırmak adına gayet önemli bir zaman dilimi. Çok önemli değişimlere ve başarılara imza atabilirsiniz.
- Hedeflerinizi gerçekçi ve net bir şekilde belirleyin ve bu hedefe ulaşabileceğinize inanın. Çünkü ulaşabilirsiniz.
- Bu iki haftalık zamanda , keyiflerinizden yapacağınız, küçük fedakarlıkların , size büyük mutluluklar getireceğinin farkında olun. Örneğin; bu iki hafta içerisinde ,sosyal medyada harcayacağınız zamanı biraz azalttığınızda, TEOG sınavlarından sonra “ SINAVIM HARİKA GEÇTİ, YAŞASIN” iletinizin ne kadar beğeni (Like) alacağını bir düşünsenize ..
Unutmayın ki bu bir ara sınav. Dolayısı ile başarılı olma şansınız çok daha fazla. Buna inanın demeyeceğim, Bunu bilin…
İki haftada DEĞİŞİM YARATMAK İSTEYENLERİN en önemli dostuYANLIŞLARIDIR.
Yanlışlarınızı nasıl yorumladığınız çok önemlidir.
Ben yanlışlarınıza , bilmedikleriniz olarak değil, size “çalışmanız gereken yerleri söyleyen dostlar” olarak bakmanızı öneriyorum. Eğer böyle bakarsanız iki haftada çok ciddi bir ilerleme kaydedersiniz diye düşünüyorum. Bu nedenle de çalışma planımı doğrular değil, yanlışlar üzerine kurdum.
TEOG’a kadar olabildiğince yanlış yapma, yanlışınızı bulma zamanı.
O nedenle
- Yanlış yapmaktan korkmayın.
- Yanlışlarınızın aslında en iyi dostunuz olduğunu bilin ve onları fırsata çevirin
- Yanlışlarınızla yüzleşin.
Çalışma Programı
Aşağıdaki program size yanlışlarınızı keşfettirmek üzerine kurgulanmıştır. Yanlışlarınızı bulduğunuzda, nerede eksiğiniz olduğunu çözecek ve sınava eksiksiz ya da en az eksikle girme şansı elde edeceksiniz.
Peki nasıl olacak bu sistem?
İki hafta boyunca neredeyse hiç ara vermeden her gün çalışmanız gerekecek ama karşılığında büyük başarınıza imza atacağınızı umuyorum.
Programda, TEOG’da olduğu gibi dersler iki güne ayrılmış durumda. Her gün, o gün içinde bulunan derslere ait en az bir test çözüyorsunuz ( 20 soruluk).
Yapacağımız testlerde odaklanacağımız konu, doğrularımız değil yanlışlarımız olacak.
Örneğin;
1. Gün Matematik dersinden , hedefimiz 10 tane yanlış yaptığımız soru bulmak . ( Bu hedef her ders için değişebilir, özellikle de sıkıntı çektiğiniz derslere 10’dan aşağı hedef koymamayı öneriyorum)
20 soruluk bir test yaptık diyelim ve 20’de 5 yanlışımız mı çıktı? O zaman yeni bir test çözüp yanlış sayımızı 10’a tamamlamamız gerekecek. Matematikten sonra diğer ders için hedeflediğimiz yanlışa geçebiliriz . Mesela Türkçe için 5 yanlış hedefi koyabiliriz.
Belirleyeceğiniz hedefler, sıkıntı olan derslerde daha çok yanlış üzerine olmasında fayda var , çünkü ilerledikçe yanlış bulmakta zorlanacağınızı göreceksiniz.
Diyelim ki 1. Gün ; Matematikten 10 , Türkçeden 7 ve Din K.’den 5 yanlış hedefinize ulaştınız. ( artı /eksi 2 yanlış da olabilir )
Bu hedef yanlışlarınıza ulaştığınızda o gün için , program sona ermiş bulunuyor.
2. Gün , bu güne ait yanlış hedeflerinize ulaşmadan önce, bir önceki günün yanlışlarını araştırıp yeniden , çözmeye çalışın. Buna rağmen çözemedikleriniz varsa , öğretmeninize gidin ve sorun. Bir gün önceki günün soruları bittiği zaman, yeni günün derslerindeki yanlış hedeflerinizi belirleyip , onlara ulaşmaya çalışıp, yanlışlarınızı bulun ve ertesi güne aktarın. Bu şekilde iki hafta çalıştığınızda, Başarınızın artacağına inanıyorum.
Bu program ya da rehberlik öğretmenlerinizle yapacağınız başka program. Ne olursa olsun programlı çalışmaya özen gösterin.
Programlı çalışma size başarı getirecektir.
Değişim için adım atmayı ertelemeyin ve bugün programınızı belirleyin ve yarından itibaren değişim için iki haftalık yolculuğa başlayın. Başarı sizi bekliyor olacak..
Yorum Gönder
teşekkürler